Portugal dag 1

Tänak gaat aan de leiding in de vierde ronde van het FIA World Rally Championship met 6,0 seconden voorsprong in zijn i20 World Rally Car op Elfyn Evans, nadat de oude leider en teamgenoot Dani Sordo de motor van zijn auto had laten afslaan in de voorlaatste klassementsproef Mortagua.

Crash Neuville

Een erger lot trof Thierry Neuville, die tweede lag in een andere i20. De Belg was te overmoedig in een rechterbocht, gleed tegen een bergwand en de auto eindigde op de zijkant. De crew wist de auto met behulp van wat toeschowers nog wel met de goede kant boven te krijgen en naar de finish te rijden. De impact op de bergwand had echter een onherstelbare schade aangebracht aan de Hyundau. Opgave was een feit.

Tänak

Tänak won de eerste proef toen Sordo voor de eerste keer met een afslaande motor kampte, maar de Est was de hele ochtend aan het vechten met de auto en viel daardoor terug. Een lekke band in de middag bracht hem achter Neuville voordat hij profiteerde van de late drama’s van zijn teamgenoten. “Het is een veeleisende dag geweest, er is zoveel gebeurd en er zijn zoveel problemen”, zei Tänak. “Ik verheug me op wat rust voordat we morgen weer beginnen. Het liep vanmorgen niet goed, het leek een beetje op vechten, niet natuurlijk.”

Pirelli

Bandenkeuze was overigens weer eens cruciaal. Pirelli’s zachte rubbersamenstelling had de voorkeur voor de zanderige oppervlakken van vanochtend voordat harde banden vanmiddag in het spel kwamen, toen de herhaalde etappes ruwer waren.

Het ontbrak Evans aan vertrouwen omdat de zachte banden zijn Toyota Yaris een onstabiel gevoel gaven. Hij bleef toch uit de problemen en sprong van de vierde naar de tweede plaats na de problemen van Sordo en Neuville en eindigde 3,0 seconden voor Sordo.    

Katsuta

Takamoto Katsuta genoot van zijn beste dag in het WRC en werd vierde in een andere Yaris, voor Sébastien Ogier. De leider in het kampioenschap was meer dan 40 seconden achterstand op de zevende plaats na te worstelen met de minste grip op de zandwegen vanaf de eerste in de startvolgorde. De snelste tijd in Mortagua en de problemen van degenen die voorop stonden, brachten Ogier naar de vijfde plaats en was klaar om morgen vanaf een betere startpositie aan te vallen. 

Kalle

Een matte Kalle Rovanperä zorgde voor vier Yaris-auto’s in de top zes. De jonge Fin had aanvankelijk last van onderstuur, maar paste de afstelling van de auto aan en won vanmiddag een proef, voordat hij wegens bandenproblemen zijn toevlucht moest nemen tot het gebruik van zacht rubber.

WRC

Volledige verslagen en beelden van Vodafone Rally van Portugal zijn beschikbaar op WRC + All live hier , met inbegrip van elke fase uitzending als het gebeurt evenals de belangrijkste interviews, features en deskundige analyse vanuit het service park.