Ogier in Kroatië

Het is Sebastien Ogier die op de tweede dag van de WRC Rally van Kroatië is opgerukt naar de eerste plaats in het algemeen klassement. De Toyota rijder profiteerde optimaal van een verkeerde bandenkeuze van Hyundai. Het was precies Hyundai dat vrijdag met Thierry Neuville en Ott Tänak nog de lakens uitdeelde.

Pirelli

Alle twee de Hyundai-rijders verschenen zaterdag aan de start met twee Pirelli-banden van de harde compound en twee van de zachtere compound, met één zachte reserveband aan boord van de auto voor het geval er lek werd geregen tijdens de klassementsproeven. Op vrijdag, onder koelere omstandigheden, was het zachte rubber de beste keuze en bracht de Hyundai’s aan de leiding maar op zaterdag was het warm en zonnig en bleken de Toyota- en M-Sport Ford-coureurs op hun harde banden de juiste keuze te hebben gemaakt.

Meteen verlies

Het was al meteen vanaf de start dat Neuville zijn voorsprong van 7,7 seconden zag verdampen in een achterstand van 4,3 seconden in het voordeel van Toyota rijder Ogier. Toyota-teamgenoot Elfyn Evans eindigde achter de Fransman op de tweede plaats en om het goede nieuws voor Toyota compleet te maken, won de Japanse protegé van het team, Takamoto Katsuta, de tweede proef van de dag. Dat beloofde veel goeds voor de rest van deze tweede dag van het drie dagen durende evenement.

Voorsprong

Ogier en Evans breidden hun voorsprong verder uit met elk één overwinning in de laatste twee etappes van de dag. De ellende voor Neuville werd nog groter toen hij ook nog eens te kampen kreeg met een gescheurde remschijf en een op lage snelheid afslaande motor, een euvel dat hem vorig jaar ook al parten speelde. De Franstalige Belg had een achterstand van bijna 20 seconden op Ogier toen ze terugkeerden naar het serviceterrein, terwijl Tänak op de vierde plaats nog eens 18 seconden achterstand had. Toch is het nog geen bekeken wedstrijd voor de Toyota’s.

Zondag

De vier slotproeven op zondag bevatten zo’n 80 kilometer aan special stage en zullen worden afgesloten met de strijd om bonuspunten in de Powerstage. Het is dus nog geen gelopen race.

Fans

De proeven 13 en 14 gingen vertraagd van start omdat er te veel fans bij elkaar langs de proef stonden. Pas toen het de organisatie lukte om de mensen verder uit elkaar te krijgen konden deze proeven van start gaan.

Stand na dag 2

1FRAS. OGIERtoyotaTOYOTA GAZOO RACING WRTM2:20:43.0
2GBRE. EVANStoyotaTOYOTA GAZOO RACING WRTM+4.2
3BELT. NEUVILLEhyundaiHYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAMM+9.1
4ESTO. TÄNAKhyundaiHYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAMM+51.4
5FRAA. FOURMAUXfordM-SPORT FORD WORLD RALLY TEAMM+1:41.8